Juridisk tillsyn

UKÄ granskar att universiteten och högskolorna följer de lagar och regler som gäller. Det gäller bland annat bestämmelserna i högskolelagen, högskoleförordningen och förvaltningslagen. Vi granskar också att universiteten och högskolorna följer sina egna regler.

UKÄ har tillsyn över statliga universitet och högskolor. Men vi har även viss tillsyn över enskilda utbildningsanordnare med rätt att utfärda examina. Exempel på enskilda utbildningsanordnare som vi kan granska är Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm och Stiftelsen Högskolan i Jönköping. Dessa behöver bara i begränsad omfattning följa samma regler som gäller för statliga universitet och högskolor.

UKÄ har tillsyn över statliga universitet och högskolor med fokus på studenternas rättssäkerhet. Det innebär att vi granskar att universiteten och högskolorna följer de lagar och regler som gäller. Det gäller bland annat bestämmelserna i högskolelagen, högskoleförordningen och förvaltningslagen. Vi granskar också att universiteten och högskolorna följer sina egna regler.

UKÄ har olika arbetsmetoder för tillsynsarbetet: vi handlägger anmälningar från främst studenter, gör lärosätestillsyn, gör riktade tillsynsbesök på förekommen anledning och vi har projekt där vi utreder någon speciell fråga. Tillsynen kan initieras på uppdrag från regeringen, på vårt eget initiativ eller efter en anmälan från en enskild person eller organisation.

Anmälningar till oss görs i de flesta fall från studenter och studentkårer. Vi kan även inleda ett ärende på eget initiativ. Tillsynsärendena är viktiga eftersom de ger exempel på hur reglerna tillämpas i praktiken.

Läs mer om anmälan mot ett lärosäte.

UKÄ genomför juridisk tillsyn på alla universitet och högskolor för att de ska kunna erbjuda högskoleutbildningar med hög kvalitet är det grundläggande att de följer lagar och regler.

2017-2021 genomförde UKÄ juridisk lärosätestillsyn på lärosätena. Lärosätestillsynen genomfördes digitalt utan fysiska besök vid respektive lärosäte. De rättsliga områden som granskats har haft sin utgångspunkt i svensk lagstiftning, men även i Standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning (ESG). Åtta områden ingick i granskningen: tillgodoräknande, student­inflytande, kurs- och utbildningsplaner, kursvärderingar, anställning av personal, överklagande och klagomål, bisysslor samt oredlighet i forskning (från och med 2020). Resultatet av lärosätes­tillsynen har utgjort ett av underlagen i UKÄ:s granskningar av lärosätenas interna kvalitetssäkringsarbete.

Läs Standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning (ESG) Pdf, 181 kB. 

UKÄ gör tillsynsbesök vid universitet och högskolor när vi får indikationer på att ett universitet eller en högskola har brister inom ett visst rättsligt område. Syftet med dessa riktade insatser är att på plats granska hur universitet och högskolor följer de bestämmelser som gäller för deras verksamhet.

UKÄ har sammanställt erfarenheterna från de tillsynsbesök som Högskoleverket gjorde 1998-2012. UKÄ inledde sin verksamhet 2013 och övertog då tillsynsuppgiften från Högskoleverket. Tanken är att rapporten ska kunna användas som en vägledning för universitet och högskolor inom ett antal rättsliga områden. Det gäller bland annat studentinflytande, handläggningstider för examensbevis, anstånd och studieuppehåll, kurs- och utbildningsplaner samt möjligheten till insyn i högskolans verksamhet.

Läs rapporten Högskolans regler i praktiken